Geschiedenis

1245 Stichting Agnentenklooster (vermaard door het spinnen van linnen, laken en fluweel)
1429 Het Agnetenklooster (ook wel Groot Klooster) genaamd werd opgericht en was oorspronkelijk binnen het begijnhof gelegen, buiten de wallen, tussen de Bleumer- en de Hepperpoort. Beide gemeenschappen (Agneten & Begijntjes) maakten gebruik van dezelfde kapel, toegewijd aan St. Agnes.
Het was een regulier klooster dat de regel van St Augustinus volgde. De zustertjes waren vooral vermaard voor het spinnen van linnen, laken en fluweel).
1482 Het begijnhof en het Klooster worden door Luikse soldaten in de as gelegd. De zusters vluchtten naar Susteren (NL).
1483 De Agneten lieten hun klooster en kerk buiten de wallen afbreken, samen met het begijnhof.
1485 Start van de bouw van een nieuw klooster binnen de stadswallen, op deze plaats in de Sionstraat.
1488-1493 Door een burgeroorlog lagen de bouwwerken stil.
1494 Voltooiing van het koor van de kerk.
1530 Voltooiing van de cellen van de zusters.
Tegen 1600 Een stuk stadsmuur met uitkijk- en verdedigingstoren werd gebouwd, samen met een ziekenhuis, een spin- en weefhuis, tiendschuur, brouwerij, koetshuis.
1797 Opgave van het Klooster door de Fransen.
1799

Verkoop van het Klooster (aan advocaat J.G. Smeets van Maaseik). Er werd een militaire infirmerie in opgericht, die nog functioneerde in de Nederlandse tijd, en verdween bij de Belgische onafhankelijkheid.

Van het klooster bleef alleen de schuur in haar oorspronkelijke vorm bewaard (ter hoogte van nr 6 in de Sionstraat).

Het huidige nr 17 is thans van de straat afgescheiden door zijn tuin; dit was de voormalige infirmerie, die deel uitmaakt van de oostelijke vleugel van het kloosterpand. Het gebouw is sterkt aangepast in de 19e eeuw, bakstenen gebouwen onder mansardedaken (leien).

1960 Aankoop van het huis door Notaris en Mevrouw Robert Indekeu-Gruyters die het pand grondig hebben gerenoveerd.
2007 De jongste dochter keert terug naar huis met grootste plannen: het voormalig ziekenhuis omtoveren in een waardig gastenhuis.
2010 Na een geslaagde renovatie opent B&B Het Agnetenklooster de deuren van zijn 2 suites en 3 kamers.

Bron : De Maaseikenaar